|




















 |
Na
spletnih straneh kulinarike bom predstavil osnove kuharstva, kuharskih
postopkov in tehnik, dietno in zdravo prehrano. Po spletnih straneh
kulinarike se lahko sprehodite s klikom na posamezen jeziček na levi
strani. Sedaj pa nekaj osnovnih pojmov v kulinariki.
Kulinarika označuje znanje
pripravljanja in ponujanja (dekoriranja) jedi, tudi kuharske
sposobnosti. Pojem pokriva predvsem vse v zvezi s kuhinjo in kuhanjem
ter kuharskimi spretnostmi. Uporablja se tudi za širša označevanja (npr.
slovenska kulinarika, sveana kulinarika). Izraz je pojmovno ožji od
besede gastronomija. Iz pojma izvira tudi izraz za kuharja – kulinarik.
Danes namesto pojma kulinarika pogosto uporabljamo besedno zvezo
kulinarina kultura.
Gastronomija ožje pomeni
sicer tudi znanje pripravljanja jedi, sicer pa pomeni vedo o
prehranjevanju (bolje povedano o kulturah prehranjevanja), ki vključuje
tako hrano kot pijače. Iz gastronomije izvira tudi izraz gastronom, ki
lahko pomeni 1) strokovnjaka za sestavo jedilnikov in pripravo jedi ali
ožje 2) sladokusca ali dobrojedca. Strokovna in poljudna literatura s
področja jedi in pijač se imenuje gastronomska literatura. Danes pogosto
uporabljamo izraz gastronomska kultura (posamezniki uporabljajo tudi
nepravilno zvezo gastrokultura). Ponudba gastronomije za potrebe turizma
predstavlja zaokroženo, celovito obliko turistične in gastronomske
ponudbe kraja, mesta, države ali izbranih ponudnikov. Poleg celovite
lahko govorimo tudi o delni ponudbi – slednjo predstavlja posamezni
izdelek turistinega in gastronomskega ponudnika v doloenem kraju oziroma
regiji. Tudi za potrebe aplikacije na področje turizma je najustrezneje
uporabljati izraz gastronomija, ki je razširjen in splošno razumljiv
povsod po svetu. Izraz označuje kulture prehranskih načinov v različnih
obdobjih zgodovinskega razvoja in v sodobnostih, vlogo in pomen jedi in
pijač v načinih življenja prebivalcev krajev, pokrajin in držav.
Gurme označuje dobrojedca in
dobropivca, torej človeka, ki vrhunsko obvlada uživanje izbranih jedi in
pijač. Slovenski izraz za gurmeta je sladokusec, dobrojed. Oznaka je
prevzeta iz francošine, kjer označuje beseda »gourmet« poznavalca vin in
sladokusca. Beseda je sorodna tudi francoski besedi »gourmand«, ki
pomeni požeruha.
Enogastronomija Značilna
zloženka iz eno (gr. oinos = vino) in gastronomija (iz gr. gaster,
gastros = želodec). Poskus, kako s tujo skovanko označiti povezanost
jedi in pijač, ki pa ni nastal s temeljitim strokovnim premislekom.
Skovanka enogastronomija je v svetu dokaj redko uporabljana zveza. Poleg
tega je neprimerno uporabljati skovanko, ki ima na prvem mestu vino in
šele nato jedi. Vedno je namreč govor o druženju jedi s pijačami in ne
obratno. Uporaba besede enogastronomija v zvezi z »eno(logija)« ni
smiselna, saj vključuje beseda gastronomija v svoj pojmovni obseg tako
jedi kot pijače, kar vse skupaj tvori pojem hrane.
Narode jedi je oznaka za
časovno in družbeno spreminjajočo ter različno paleto jedi, ki
opredeljujejo vse družbene skupine nekega naroda v različnih obdobjih
družbenozgodovinskega razvoja. Narodne jedi sooblikujejo pojem t.i.
narodne kuhinje.
Narodna kuhinja je oznaka za
dediščino in sodobnost kulinarine in gastronomske kulture vseh družbenih
skupin nekega naroda, z upoštevanjem regionalnih razlik in časovnih
sprememb. Slovenska narodna kuhinja je torej za pravilen izraz, s
katerim označimo svojo gastronomsko dedišino in sedanjost. Kot
regionalno kulinarično dediščino štejemo jedi, ki imajo v tej regiji
domicil – torej niso vanjo »uvožene«; pomembno je torej ugotoviti, od
kod prihaja v resnici, čeprav se je v določeni regiji lahko v
preteklosti ustalila. Zanimivo je, da imenujejo isto jed v različnih
delih Slovenije pogosto z različnimi imeni.
Tradicionalna kuhinja je
manj ustrezen termin za kulinarično in gastronomsko dediščino. Podobno
je tudi z izrazi »tradicionalne jedi« in »tradicionalno prehranjevanje«.
Primerneje je govoriti o prehranski dedišini, dedišini prehranjevanja,
dedišini določenih jedi, jedilnih obrokov itn. Izraz tradicija se lahko
nanaša na opisovanje tradicije in z njimi povezano pripravo jedi (npr.
potica za veliko noč).
|
|